Viktigt att tänka på


När har man nytta av ett samboavtal?
Du har nytta av ett samboavtal om du och din sambo köpt bostad eller möbler för att användas tillsammans och som ni inte vill ska delas vid en eventuell separation.


Vad är samboegendom?
    Samboegendom är endast gemensam bostad och bohag, t.ex. möbler, köksutrustning och liknande i hemmet som skaffats för att användas tillsammans. Sådant som inte köpts för att användas tillsammans är inte samboegendom. T.ex. om bostaden köpts innan tankar på att flytta ihop väckts eller fritidsutrustning, såsom golfklubbor. Det är bara samboegendom delas när samboförhållandet upphör. En bil eller ett fritidsställe är inte samboegendom.

Går det att dela på andra ägodelar än samboegendomen?
Med ett samboavtal kan man bara bestämma över samboegendom (se föregående fråga). Vill ni dela på exempelvis bostaden trots att denna inte köpts för att bo i tillsammans kan ni inte göra detta genom ett samboavtal. Det ni ska göra är att skriva ett gåvobrev. Gåvobrev hittar du under menyn Privat, uppe till vänster på sidan.

Kan vi bestämma att vi delar på bostaden men inte på möblerna?
Samborna bestämmer själva på vilket sätt delningen ska se ut. Vanligast är att allt, alltså all samboegendom, undantas från en delning. Samboegendom är bostaden och möbler, köksutrustning och liknande i hemmet som skaffats för att användas tillsammans, komma att delas lika. Sådant som inte köpts för att användas tillsammans är inte samboegendom. T.ex. om bostaden köpts innan tankar på att flytta ihop väckts eller fritidsutrustning, såsom golfklubbor. Det går även att välja att inget ska delas förutom t.ex. bostaden, som man vill ska delas i hälften.

Vad händer om någon av samborna går bort?
Sambor ärver inte varandra. Detta oberoende av hur länge man bott ihop eller om man har barn tillsammans. Samboavtalet kan inte användas för att bestämma om arv. Bodelning görs om den kvarlevande sambon vill det, sedan tillfaller den avlidne sambons egendom dennes släktingar. Vill man trygga varandra ska men skriva ett inbördes testamente för att hindra att lämna varandra arvlösa.


Ingen samboegendom ska delas



Vad händer med egendom som i framtiden skaffas till hemmet?
Det beror på hur avtalet är skrivet. Normalt ingår inte egendom som i framtiden kommer köpas.

Vad händer om vi säljer vår bostad och skaffar en ny?
Om bostaden köps för att bo i tillsammans är det samboegendom. Men har ni gjort ett samboavtal där det står att inget ska delas, kommer bostaden trots detta inte att delas.

Kan jag ändå behöva dela något?
Vid en separation kan saker eller fastigheter behöva delas trots att det inte är samboegendom, eller om det är samboegendom men det finns ett samboavtal. T.ex. om egendomen ägs av samborna tillsammans, p.g.a. att de köpt egendomen tillsammans. Har båda betalat för något äger båda det tillsammans och kan då dela upp det mellan sig i förhållande till betalning. Detta har dock med samägandet att göra och inte med samboskapet som sådant.

Viss samboegendom ska delas

 

Ska fritidsbostaden/sommarstugan delas?
Fritidsbostaden delas aldrig för att man är sambo. Den ingår inte i den s.k. samboegendom som är den enda som ska delas.

Vad händer om jag byter ut samboegendom som inte ska delas?
Om man i samboavtalet bestämt att något specifikt inte ska delas, t.ex. en soffa, gäller avtalet bara just den soffan. Om man sedan säljer soffan kommer det man köper istället att vara samboegendom och därmed delas om detta är en ny soffa eller annat som använts i hemmet. Om däremot man fått soffan i arv och det i testamentet står att varken soffan det som eventuellt ersätter soffan inte ska delas gäller detta. Det går även att skriva in i samboavtalet att det som ersätter soffan ska undantas från delning. Men står inget om detta kommer det att delas om så begärs. Normalt bestämmer man att det som ersätter sådant som undantagits från bodelning inte heller ska delas.

All samboegendom ska delas

 

Omfattas bilen/båten/fritidshuset?
Nej, de är varken gemensam bostad eller bohag och ingår därför inte i den s.k. samboegendomen som ska delas.

Kan något undantas ändå?
Huvudregeln är att det som samborna fått av någon i gåva, arv eller genom testamente med villkoret att det ska vara enskild, inte ska delas.

Hur fungerar en bodelning mellan sambor, vad delas?
När ena sambon går bort eller om samborna av annan anledning separerar görs en bodelning om någon av samborna vill det. Bodelning innebär att vissa saker ska delas upp lika mellan samborna. Har man inte kommit överens om annat ska alla möbler och bostaden som köpts för att användas tillsammans delas lika. Det spelar ingen roll vem som betalat för möbeln eller bostaden, de delas ändå lika om någon av samborna vill det. Detta innebär att värdet för bostaden, möbler och hushållsartiklar kommer att delas lika, om de skaffats för att användas av båda samborna. Andra saker så som fritidshus och bil ska inte delas.

Är man bunden av ett samboavtal?
Du är inte bunden av samboavtalet förrän det är utskrivet och ni båda skrivit under det. Ett samboavtal kan inte ensidigt ändras eller frångås.

När blir ett samboavtal giltigt?
Ett samboavtal blir giltigt så fort båda samborna skrivit under avtalet.

Behöver man registrera ett samboavtal?
Nej, samboavtal ska inte registreras.

Behövs det en äkthetsstämpel för att samboavtalet ska vara giltigt?
Nej, det krävs inte någon äkthetsstämpel.

Vanliga frågor och svar

 

Kan jag behöva dela något även om vi bestämt att inget ska delas?
Om ni valt att inget ska delas gäller detta normalt. Det kan finnas andra grunder till delning, t.ex. samäganderätt. Har ni båda betalat för något äger ni det båda två och det ska därför delas mellan er i förhållande till vad ni betalat.

Kan det bli så att något inte ska delas även om vi bestämt att allt ska delas?
Normalt delas all samboegendom om man inte skrivit något samboavtal eller skrivit ett samboavtal där man bestämt detta. Men om den ena sambon har fått samboegendom i gåva eller arv tillsammans med en bestämmelse, av den som gett gåvan eller testamenterat, att det inte ska delas gäller detta, och ska då inte delas.

Måste ett samboavtal se ut på något särskilt sätt?
Avtalet ska vara skriftligt och skrivas under av båda samborna. Ett utmärkt sätt att göra detta är att använda denna tjänst för att göra ett samboavtal, då ser vi till att lagens krav följs och att samboavtalet är giltigt.

Kan man dela på annat än samboegendom?
Om ni vill dela på annat än samboegendom som ena sambon äger, t.ex. ett fritidshus, ska ni göra ett gåvobrev. Gåvobrevet kan villkoras av separation eller något annat, d.v.s. att gåvan ska ske när paret flyttar isär. Om ni vill trygga varandras efter att ena av er gått bort ska ni skriva ett inbördes testamente. Sambor ärver inte varandra.

Vad kan man göra om man inte vill att sambolagens regler om bodelning ska gälla?
Man kan bestämma att sambolagens regler inte ska gälla. Då gör man ett samboavtal.

Kan man dela på allt, inte dela på något eller undanta vissa specifika saker från delning?
Sambor kan genom att göra ett samboavtal själva bestämma vad som ska delas och inte. Ni kan välja att inget ska delas, att allt ska delas eller att bara vissa saker ska delas. Ni kan också bestämma att bara den ena sambons saker ska undantas från delning. Det går alltså att anpassa samboavtalet efter hur man själv vill ha det.

Vem måste bevisa att något skaffats för att användas tillsammans?
Har bostad eller möbler skaffats efter man flyttat ihop antas automatiskt att det skaffats för att användas tillsammans. Då är det upp till den sambon som påstår något annat att bevisa det. Om något skaffats av den ena sambon strax innan samborna flyttat ihop, är det den andra sambon som måste bevisa att det skaffats för att användas av båda tillsammans.

Vad händer med saker som ersatt egendom den ena sambon hade innan ni blev sambor?
Sådant som ersatt något som ena sambon själv ägt ska delas om samborna separerar. Detta gäller bara om den nya saken ska användas av båda tillsammans. Om den nya saken inte är en möbel eller annat bohag och ska användas av samborna tillsammans, ska den inte delas. Det avgörande är alltså om något ska användas av båda samborna tillsammans i hemmet eller inte.

Kan man bestämma att det inte finns någon rätt att överta den andra sambons bostad?
Nej, en överenskommelse om detta gäller inte. En sambo som har stort behov av bostaden kan alltså få ta över denna även om man har gjort ett samboavtal eller en annan typ av överenskommelse.

Kan sådant som man skaffat innan man flyttade ihop delas i bodelningen?
Det som en sambo skaffat innan denne flyttar ihop med den andra, oavsett om det är bostad eller möbler, tillhör denne och delas inte i en bodelning. Undantag gäller för sådant som skaffas strax innan man flyttar ihop. Det som är avgörande för om något ska delas i en bodelning är om det skaffats för att användas tillsammans.

Kan man vara sambor även om man är folkbokförda på olika adresser?
Ja, det spelar ingen roll var man är bokförd om man bor tillsammans och delar kostnader i hemmet samt husarbete och bott ihop i mer än ett halvår. Man måste däremot kunna bevisa detta om det skulle bli tvist i domstol. Att en av samborna är folkbokförd på annan adress kan göra det svårare att bevisa att paret bor tillsammans.

Vem får bostaden om man flyttar isär?
I första hand får den som äger bostaden bo kvar. Om den ena sambon har större behov av bostaden kan den sambon få ta över bostaden, t.ex. om den sambon fått vårdnaden om ett gemensamt barn och samtidigt inte har det så bra ställt ekonomiskt att en ny bostad kan införskaffas. Detta gäller även om man har ett samboavtal.

Hur fungerar en bodelning mellan sambor, vad delas?
När ena sambon går bort eller om samborna av annan anledning separerar görs en bodelning om någon av samborna vill det. Bodelning innebär att vissa saker ska delas upp lika mellan samborna. Har man inte kommit överens om annat ska alla möbler och bostaden som köpts för att användas tillsammans delas lika. Det spelar ingen roll vem som betalat för möbeln eller bostaden, de delas ändå lika om någon av samborna vill det. Detta innebär att värdet för bostaden, möbler och hushållsartiklar kommer att delas lika, om de skaffats för att användas av båda samborna. Andra saker så som fritidshus och bil ska inte delas. Har man gjort ett samboavtal där man bestämt att vissa saker eller att inget ska delas, så gäller det.

När blir det bodelning och vem bestämmer det?
När ena sambon går bort eller om samborna inte längre vill bo tillsammans och om en av samborna vill att bodelning görs. Om ena sambon dör kan den efterlevande sambon kräva att bodelning görs, dock inte dödsboet till den avlidne sambon. Vill ingen av samborna detta behöver någon bodelning inte göras. Begäran om bodelning måste göras inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, därefter har man inte längre någon rätt att kräva bodelning. Det blir heller ingen bodelning om samborna skrivit ett samboavtal där de undantagit allt från delning.

Vad är bodelning?
När sambor inte längre vill bo tillsammans och därför flyttar isär upphör samboförhållandet. Det är då vanligt att man delar upp möbler och annat mellan sig som man skaffat för att använda tillsammans. Denna delning kallas för bodelning. Bodelning görs om någon av samborna vill det.

När är man sambo (när gäller lagbestämmelserna för sambor)?
När två ogifta personer bor tillsammans som ett par och delar på gemensamma kostnader som husarbete (städning, matlagning o.s.v.) i hemmet. Förhållandet ska som huvudregel ha varat längre än sex månader.

Vad händer om man inte längre vill bo tillsammans?
Om samborna inte längre vill bo tillsammans upphör samboförhållandet. Då ska, om någon av samborna vill det, bostad och möbler delas upp i hälften mellan samborna genom så kallad bodelning.

Behövs det vittnen?
Nej, det behövs inga vittnen. Men det kan vara bra med vittnen eftersom de kan vittna om att samborna skrivit under samboavtalet. Det kan göra det lättare om samborna blir osams i framtiden.

Ska samboavtalet registreras för att gälla?
Nej, samboavtalet ska inte registreras för att gälla.

Behövs det någon giltighetsstämpel för att samboavtalet ska gälla?
Nej, det krävs inget sådant för att samboavtalet ska gälla. Allt som behövs är att lagens krav följs. Samboavtalet ska vara skriftligt och skrivas under av båda samborna.

Kan sambor bestämma att samma regler som gäller för gifta ska gälla också för dem?
När det gäller vad som ska delas om man flyttar isär kan samborna inte bestämma att samma regler som gäller för gifta ska gälla mellan samborna. Detta innebär att man, som sambo, inte kan bestämma att äktenskapsbalken ska gälla. Skulle samborna ändå bestämma detta gäller det inte för någon av samborna. Däremot kan samborna göra ett inbördes testamente för att ge varandra rätt till respektives arv. Sambor har inte utan ett testamente någon rätt att ärva varandra.

Ärver sambor varandra?
Nej, sambor har ingen arvsrätt efter varandra. Det innebär att om ena sambon dör kommer den andra sambon inte att få mer än om de flyttade isär. För att göra så man får rätt till varandras arv ska man göra ett inbördes testamente.

Kan sambor bestämma att man ska ärva varandra?
Vill samborna trygga varandra efter det att den ena sambon gått bort måste de göra ett inbördes testamente. Annars ärver istället de som ska ärva enligt lag.